Ekologiczne kakao Terra Etica Zobacz większe

Ekologiczne kakao Terra Etica

Nowy produkt

Naturalne, niesłodzone kakao z certyfikatem Fair Trade.

Więcej szczegółów

22,90 zł brutto

Opis

Certyfikat ekologiczny: Eko listek
Certyfikat Fair Trade: Tak, produkt posiada certyfikat Fair Trade
Masa netto: 200 gram

Więcej informacji

Ekologiczne kakao Terra Etica

niesłodzona kakao z certyfikatem Fair Trade

Kakao to zmielone na proszek nasiona owoców kakaowca wykorzystywane jako surowiec przy produkcji czekolady, polew czy wiórków czekoladowych. Najczęściej jednak spożywane w formie napoju (wystarczy wymieszać kakao z gorącym mlekiem oraz opcjonalnie z odrobiną cukru). Prekursorami picia kakao byli Majowie, którzy zdrowotne właściwości tego napoju odkryli jeszcze przed naszą erą.

Surowiec do wytwarzania kakao Terra Etica pozyskuje od dwustu sprawdzonych małych gospodarstw rolnych w Ekwadorze. Dzięki kontroli upraw producent ma pewność, że wszystkie składniki pochodzą z gospodarstw spełniających zasady sprawiedliwego handlu dzięki czemu kakao Terra Etica posiada certyfikat Fair Trade.

Jedno z gospodarstw, z którego pochodzi kakao Terra Etica

Spożywanie kakao ma bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm. Zawarte w nim przeciwutleniacze (kakao to trzykrotnie większa dawka przeciwutleniaczy niż zielona herbata) poszerzają naczynia krwionośne oraz neutralizują działanie złego cholesterolu tym samym poprawiają funkcjonowanie układu krążenia i zapobiegają chorobom układu krążenia.

Badania dowodzą, że zawartość kwasu walerianowego oraz duża dawka magnezu ma działanie uspokajające oraz relaksacyjne. W związku z tym dietetycy polecają spożywać kakao osobom pracującym w ciągłym stresie.

SKŁAD:
ekologiczne kakao* 100%, niesłodzone

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 1690  kJ / 407 kcal;
Tłuszcz: 21,0 g;
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 12,6 g;
Węglowodany: 19,0 g;
w tym cukry: 0,5 g;
Białko: 22,0 g;
Sól: 0 g>